Taisto Miettinen Kauppatieteiden lisensiaatti, Varatuomari, Kaupunginvaltuutettu

Suvaitsevaisuus koetuksella Kauniaisissa - valtio maksaa

Kauniaisten kaupunki on sitoutunut ottamaan vuosittain 10 kiintiöpakolaista kaupunginvaltuuston vuonna 2013 tekemän päätöksen mukaisesti. Tämän lisäksi KV päätti 13.6.2016, että kaupunki sitoutuu antamaan kuntapaikan ELY-keskuksen osoittaman laskennallisen osuuden mukaisesti (12 henkilöä) niille turvapaikanhakijoille, jotka saavat myönteisen oleskelulupapäätöksen. 

Kauniaisten kaupungilla ei ole ollut tuolla hetkellä vapaita vuokra-asuntoja ja asuntojonossa oli kaupungilta saadun tiedon mukaan 97 ruokakuntaa/perhettä. Saadun tiedon mukaan uudet tp-hakijat ohittavat ko. ruokakunnat. Päätöksestä jätetyn eriävän mielipiteen mukaan ”Ei voida pitää oikeudenmukaisena tilannetta, jossa muut henkilöt asetettaisiin etusijalle kuntalaisiin nähden. Asuntojonossa ei saa olla ohituskaistoja.”

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr on hakenut tilapäistä rakennuslupaa perheryhmäkodin toiminnalle, koska kiinteistön nykyinen käyttötarkoitus on asuminen. Perheryhmäkodin perustaa ja sen toiminnasta vastaa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, joka on solminut palvelusopimuksen tästä Kauniaisten kaupungin kanssa. Palvelusopimus perustuu ELY-keskuksen ja Kauniaisten kaupungin välillä solmittuun sopimukseen. Perheryhmäkoti on tarkoitettu ilman huoltajaa Suomeen saapuneiden, oleskeluluvan saaneiden alaikäisten pakolaisnuorten asunnoksi. Nuoret asuvat perheryhmäkodissa pääsääntöisesti kunnes täyttävät 18 vuotta. Perheryhmäkodissa asuu 7-9 lasta/nuorta. Henkilökuntaa on saman verran kuin lapsia ja he tekevät työtä kolmessa vuorossa, mikä tarkoittaa, että kerralla paikalla on 1-2 aikuista.

Asiasta on tehty myönteinen päätös rakennuslautakunnassa 28.9.2016. Asiassa on tehty myös naapurihuomautus, jossa kahdentoista (12) lähikiinteistöjen omistajat ovat huomauttaneet mm. talon varustetason ylittävän keskitason ja antavan siten väärän kuvan keskivertosuomalaisen todellisesta arkipäivästä. Rakennuslautakunta on 26.10.2016 myöntänyt rakennustöiden aloittamisoikeuden.

Kauniaisten sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 21.9.2016 mukaan ”Sopimuksen mukaisesti perheryhmäkotiin sijoitetaan yhdeksän lasta, ja yhden hoitovuorokauden hinta on 259 euroa per lapsi….Sopimuksen arvo on noin 850 000 euroa vuositasolla, mikä ylittää hankintalain kynnysarvon. Hankintalain 27 §:n 1. momentin mukaisesti hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta ennalta-arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi. Päätöksen mukaan "Valtio korvaa alaikäisten, ilman huoltajaa maassa oleskelevien turvapaikanhakijoiden kustannukset toteutuneen mukaisesti kaupungille."

Migrin tavoite tp-hakijan majoituskustannukseksi on 37 euroa per vuorokausi.

Kauniaisten valtuuston muodostaa 18/35 enemmistöinen RKP. Asiasta päättävän rakennuslautakunnan, samoin kuin sosiaalilautakunnan muodostaa myös RKP valtainen enemmistö. Käyttötarkoituksen muutoksen kohteena olevan talon omistaa RKP:n entinen kaupunginvaltuutettu (-9/2015), joka oli yrittänyt myydä taloaan tuloksetta.

Hallituksen tavoite on ollut vähentää Suomen vetovoimatekijöitä pienentääkseen tulijoiden määrää. Asiassa voidaan perustellusti pohtia sitä, millainen vaikutus netissä leviävistä talon kuvista on tänne tulemaan kiinnostuneille turvapaikanhakijoille taikka täällä jo oleville henkilöille. Toimivatko ne houkuttimina taikka tasovaatimuksina?

Voidaan myös pohtia sitä, mikä olisi asenne, jos naapuritontille tulisi vastaava pienimuotoinen nuorisokoti. Olisiko reagointi erilainen, jos kysymyksessä ei olisi tp-koti? Olisiko asiaa tuolloin millään tavoin edes uutisoitu, kun naapurusto käyttää lainmukaista oikeutta huomautuksen tekemiseen rakennushankkeessa heitä asiasta kuultaessa? Ainakaan keskustelua ei olisi tuolloin värittänyt rasismileima.

Asiassa voidaan myös perustellusti kysyä hankintalain edellysten täyttymistä. Hankintalain 27 §:n 3-kohdassa mainitaan 1. ehdoton välttämättömyys, 2. ennalta-arvaamaton syy sekä myös 3. äärimmäinen kiire. Kaikkien edellä mainittujen edellysten täytyy toteutua. Tiedossani ei ole se, kuinka kaikki ko. edellytykset täyttyvät. Onko valtuuston päätös 13.6.2016 ehdoton välttämättömyys ja ennalta-arvaamaton syy? Mikä on äärimmäinen kiire ja ketä se on koskenut, talon omistajaa vuokratulojen saamiseksi vai hakijoita? Ainakaan valtuusto ei ole asettanut aikarajaa taikka äärimmäistä kiirettä eikä Kauniaisten kaupungilla ole ollut vastaavaa äärimmäistä kiirettä 97 asuntojonossa olevan ruokakunnan osalta. Voidaankin perustellusti kysyä johtaako hallitsematon maahanmutto hallitsemattomaan lainkäyttöön.

Asiaa on uutisoitu laajalti YLEHSHS kaupunkiYLE svenskaMV lehti,  Nykysuomi,  MTV3

Keskustelua mm. Suomi24Suomi24 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Valtio korvaa aiheutuneen kiire-kustannuksen kaupungille, joten se ei jää päätöksen tehneen Kauniaisten vastuulle, vaan valtion veronmaksajille

Ilkka Huotari

Niin, nämä valittajat eivät luultavasti/todennäköisesti ole äänestäneet PS:ää, ja nyt sitten saavat sitä, mitä ovat tilanneetkin (näin suoraan sanottuna). Joten miksi valittavat? (Jos ovat äänestäneet PS:ää, niin sitten valituksella on vähän enemmän uskottavuutta.)

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Saa nähdä valittivatko sosiaalilautakunnan ja rakennuslautakunnan päätöksistä. Erityisesti sosiaalilautakunnan päätös on erittäin mielenkiintoinen monien edellytysten osalta.....

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Keskustelupalstoilla lapsien iästä on esitetty monenlaisia kommentteja kuten muutoinkin Suomeen saapuneista parrakkaista alaikäisistä. Avoinna lienee myös se, tuleeko taloon sekä poikia että tyttöjä

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Keksustelupalstoilla esitetään monnelaisia kommentteja, mitkä eivät todista mitään. Kuinka monta niitä parrakkaita alaikäisiä on Suomeen saapunut?

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta Vastaus kommenttiin #16

Linkkaamistasi jutuista yhden otsikko kertoo yhdestä erityisestä turvapaikanhakijasta, toinen sanoo että osa valehtelee ikänsä ja loput yhtä lukuun ottamatta kertovat jo otsikossaan että ikätestatuista tietty prosentti tai suurin osa ei olekaan alaikäisiä. Ja se yksi sitten otsikoi railakkaasti että 60% alaikäiseksi ilmotetuista ei olekaan alaikäisiä, eikä suostu korjaamaan harhaanjohtavaa ja virheellistä otsikkoaan. Ja sinä et juuri auta tämän vedätyksen lopettamisessa.

Nuo linkkaamasi jutut tuovat ilmi että suuri osa ikätestatuista turvapaikanhakijoista on osoittautunut vanhemmiksi. Se ei liene kenellekään yllätys että jotkut ilmoittavat ikänsä väärin joko epärehellisyyttään tai tietämättömyyttään. Lienee päivänselvää että 30 000:een mahtuu näitäkin. Mutta on lapsellista yrittää esittää noiden lehtijuttujen perusteella että alaikäisten määrästä olisi suuruusluokaltaan merkittävää epätietoisuutta.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen Vastaus kommenttiin #17

Blogissa ja sen kommenteissa ei ole esitetty minkäänlaisia lukuja ja väitteitä suuruusluokista ikäasian osalta. Blogi muutoinkin koskee aivan muuta asiaa

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei Suomalaiset opi suvaitsevaisuutta ja suhtautumista erilaisuuteen kuin pakottamalla. Tekee hyvää noille paikallisille saada vähän väriä elämään, maailmassa on muutakin kuin se oma siistiksi leikattu nurmikko.

Lisää vastaavia paikkoja pitäisi perustaa vaikka Eiraan, Ullanlinnaan ja muihinkin viihtyisiin asuinpaikkoihin.

Ei noista ole mitään haittaa kenellekään, ihmisiä siellä tietääkseni tulee asumaan. :)

Toisaalta, jollei kestä erilaisten ihmisten läsnäoloa, voi aina muuttaa, Suomestakin löytyy paljon tyhjää tilaa maalta, missä ei vieraat ihmiset eloa häiritse.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Paljonko Ritalalla on maantieteellistä etäisyyttä lähimpään vastaanottokeskukseen tms. laitokseen? Jos vähemmän kuin kilometri niin hyväksyn kommentin, mutta jos enemmän, niin suosittelen pitämään suuta soukemmalla, mitä tulee vokkeihiin tai vastaaviin tiloihin ja niiden sijantiin.

Itse asun alle kilometrin päässä Irakin valtavasta ja hulppeasta suurlähetystöstä ja ihmettelen sen pimeyttä ja hiljaisuutta, ikään kuin siellä ei olisi toimintaa lainkaan. Tiloihin voisi majoittaa satakunta irakilaista ilman minkäänlaista ahtautta. Irakin valtio ei kuitenkaan ole kiinnostunut pakoloisistaan muutoin kuin mahdollisten sotarikoksiin syyllistyneiden osalta.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Kuulehan Ritala. Kun nyt laot näitä viisauksia ilman minkäänlaista tietoa niin ehdotan että sinä joku päivä teet retken vaikka Evitskogin vastaanottokeskuksen naapurustoon.
Käy huvin vuoksi opetusmatkalla siellä.

-Ei noista ole mitään haittaa kenellekään......
Kerro se heille siellä Evitskogissa

- Toisaalta, jollei kestä erilaisten ihmisten läsnäoloa, voi aina muuttaa.....
Kerro myöskin tämän heille.

Tottahan toki aina voi muuttaa mutta jos ei asuntoaan saa myydyksi niin ei se niin helppoa ole se muuttaminen.

Jaa niinhän se onkin että eihän siellä asu kun rasisteja ja suvaitsemattomia.

Ottaisit asioista selvää ennen kun kirjoitat asiattomia.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

On vai melko tyyristä luxsus ylöspitoa 7770 € kuukausi per. asukki.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Siinäpä meillä konkreettista faktaa siitä, että se tulee maksamaan valtiolle

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kotikylälläni on juuri puhutunkaltainen kymmenen nuoren ryhmäkoti, vai mikä se oikea nimitys nyt onkaan. Ei ole ollut ongelmia, päinvastoin. Siellä ne marttojen kanssa ovat puuhastelleet viljelylaatikoita, leiponeet yms. Yläasteikäiset jätkät ovat kuin ketkä tahansa nuoret: kesäillassa oli hauska kurvailla fillareilla (lahjoitetut, itse kunnostetut) alamäessä laidasta laitaan ja hiukan huudattaa stereoita. Erojakin löytyy: raittia kulkevat suomalaisjätkät huutelevat v-höysteisesti dissauksia toisilleen kuin kaikuluotaisivat, vieraat laulavat suomeksi ja omalla kielellään kulkiessaan, tervehtivät kohteliaasti ja pihakoirallekin jutellaan mukavia. Ulkonäköön panostetaan näköjään arkenakin huomattavasti enemmän kuin meikäläisnuoriso pitää tapanaan. Kuulemma kyse on koulun ja koulutuksen arvostamisesta.

Että semmoisia terveisiä sinne kauniaislaisille nimbyille.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Suomen kuvalehti kommentoi myös hankintalain säännöksiä asiassa.....
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/rikas-kaun...

Toimituksen poiminnat