Taisto Miettinen Kauppatieteiden lisensiaatti, Varatuomari, Kaupunginvaltuutettu

Kielipoliittinen ohjelma

Perussuomalaisten kielipoliittinen ohjelma on julkaistu.

Perussuomalaiset edellyttävät, että suomen kieltä tuetaan ja vaalitaan suomalaista yhteiskuntaa ja kansalaisia yhdistävänä kielenä. Suomalaisten kielitaitoa on vahvistettava ja suomen kielen suojelemiseksi ja kehittämiseksi on säädettävä laki. Perussuomalaiset vaativat järkeä kielipolitiikkaan. Kielipolitiikasta aiheutuvat kustannukset pitää myös selvittää. Kunnille on annettava päätösvalta ja kustannusvastuu kaksikielisyydestä. Kansalaisten mielipide ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on huomioitava kielilainsäädäntöä uudistettaessa.

Kohti järkevämpää kielipolitiikkaa

Suomen kielen asemaa vahvistettava

- Suomen kielen suojelemiseksi ja kehittämiseksi on säädettävä laki

- Suomi on säilytettävä akateemisena tutkimuskielenä ja saatava Pohjoismaiden neuvoston työkieleksi ruotsin, norjan ja tanskan rinnalle

- Suomen kielen tyydyttävä osaaminen vaadittava pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä

- Suomensukuisia vähemmistökieliä tuettava ja nykyinen Yle Fem –kanava muutettava kansallisten vähemmistökielten tarpeisiin

Kaksikielisyydestä monikielisyyteen

- Kieltenopetuksen monipuolistamiseen tarkoitettu avustus on kohdennettava harvemmin luettavien maailmankielten opiskelun tukemiseen

- Ruotsin kielestä on tehtävä valinnainen kaikilla kouluasteilla

- A2-kielten tarjontaa lisättävä ja englannin kielen opetusta on tarjottava vapaaehtoisena ensimmäiseltä vuosiluokalta

- Selvitettävä tulkkipalveluiden järjestäminen toisen kotimaisen osaamisen kompensoimiseksi

- Uhanalaisten vähemmistökielten kielipesiä on tuettava

Kielipolitiikan kustannukset esiin

- Kielipolitiikasta aiheutuvat kustannukset on selvitettävä

- Kunnille päätösvalta ja kustannusvastuu kaksikielisyydestä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ruotsi ei kylläkään ole vähemmistökieli vaan Suomen toinen kansalliskieli.Niinpä ehdotus siitä että femmalla täytyy tuoda muita vähemmistökieliä rutsin lisäksi kuulostaa oudolta.

Ja miksi suomen asemaa tarvitsi ennestään vahvistaa, kun se on nyt jo erinomainen Euroopan Unionia myöten. Eihän suomi ole mihinkään häviämässä kielenä. Suomen aseman vahvistumisen ei pidä tapahtua muiden kielten, ei ruotsinkaan, kustannuksella. A2-kielten tarjonnan lisääminen on hyvä idea, mutta minkä ihmeen takia englannin opetusta pitäisi aikaistaa? Nuorten englannintaito on nytkin kai aika hyvä, eikä nykykehityksellä varmaan pahemmin huonone.

Pohjoismaiden neuvoston työkieleksi Suomen voitte kyllä sumplia. "Uhanalaisten vähemmistökielten kielipesiä on tuettava." Tämäkin on hyvä idea.

Jos viroa ja karjalaa alettaisiin opettaa pakollisena lukiossa ja peruskoulussa niin seuraukset voi arvata. Ennemmin tai myöhemmin vireillä olisi useamman kuin yhden ryhmän kansalaisaloitteita, joissa vaadittaisiin tilalle hyödyllisempien maailmankielten opetusta!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hiusten halkomista, mutta eihän tuossa mainittu, että ruotsi olisi vähemmistökieli, vaan femma pitäisi muuttaa kaikkia vähemmistökieliä tukevaksi kanavaksi. Jos haluaa leikkiä tyhmää, niin toki ruotsinkieli olisi tällöin rajattu pois kansalliskielenä. Tietysti kansalliskielen asemasta huolimatta ruotsi mielletään vähemmistökieleksi ja tarkoitus varmaankin olisi, että myös ruotsinkieli kuuluisi femman ohjelmatarjontaan. Miksi asiat pitää aina ymmärtää tahallaan väärin?

Mitä pahaa siinä on, että englanti olisi vapaaehtoisena valittavissa ensimmäisestä luokasta lähtien? Mitä aiemmin englannin oppii, niin sitä aiemmin lapselle aukeaa netin kautta aivan uusi maailma. Monessa koulussa jo nyt on mahdollista aloittaa englanti ensimmäisellä luokalla. Valitettavasti läheskään kaikissa se ei ole mahdollista ja tähän haluttaisiin muutos. Vanhin poikani aloittaa koulun syksyllä ja todella toivon, että kolmesta lähikoulusta hän pääsisi siihen, jossa englannin opiskelu aloitetaan jo ensimmäisellä luokalla. Pojalla on jo nyt kova halu oppia englanti, koska ei ymmärrä esim. mitä peleissä lukee.

En pysty käsittämään mistä olet saanut päähäsi, että viroa ja karjalaa alettaisiin pakolla opettamaan kouluissa? Ehkäpä ruotsin pakollisuus on saanut sinut siihen käskitykseen, että myös vapaaehtoisia kieliä on pakko opiskella tai jälleen haluat tahallaan ymmärtää väärin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"En pysty käsittämään mistä olet saanut päähäsi, että viroa ja karjalaa alettaisiin pakolla opettamaan kouluissa?"

Sehän on kirjoitettuna siellä perussuomalaisten ohjelmassa. Ottaa ja lukee.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #5

Juuri olin kirjoittamassa, että niinhän siellä kyllä lukee ja liian hätäisesti kirjoitin. Blogin pohjalta kommentoin, enkä ollut ohjelmaa lukenut. Pakko ei kuulosta kyllä minustakaan hyvältä.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Tuossa mainitaankin kansallinen vähemmistökieli, ei siten vain vähemmistökieli.
Englantia ehdotetaan vapaaehtoiseksi (ei pakolliseksi) aiemmin. Sen merkityshän on suuri
Mielestäni jokainen valitsee kielensä tarpeen mukaan äidinkielen lisäksi

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Miettinen:miten monikielisyyttä lisää se että englantia opiskellaan enemmän? Tietysti jos kyse on ainoastaan opintojen aloituksen aikaistamisesta, ilman tuntimäärän lisäystä, on se hieman eri juttu.

Mutanen: Ruotsin muuttaminen vähemmistökieleksi olisi ruotsinkielisten sortamista. Ja se että Ahvenanmaa ylipäätään kuuluu Suomeen on vähän kyseenalainen juttu historiallisesti.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen Vastaus kommenttiin #20

Kyse vapaaehtoisuudesta ja vapaasta kielivalinnasta
Kaksikielisyydestä monikielisyyteen: "Kilpailukyky vaatii monipuolista kieliosaamista. Maailman valtakielten osaamiseen on panostettava ja niiden opiskelu on voitava aloittaa aikaisemmin." "Englannin kielen opetusta on tarjottava vapaaehtoisena ensimmäiseltä vuosiluokalta." "Vapaa kielivalinta merkitsee sitä, että suomalaisten kielivaranto kasvaa."

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Ohjelman mukaan ...Opetuksen tavoitteena olisi opettaa oppilaita ymmärtämään erityisesti viroa ja karjalaa tuomalla esiin olennaisimmat erot suomen ja lähisukukieltemme kieliopeissa ja sanastossa. Sitä ehdotettiin suomen kielen opetukseen yhdeksi lukukaudeksi, ei siis erilliseksi kieleksi
Mielellään itsekin osaisin viron kielen alkeet

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Totta kai suomen kielen asemaa pitää vahvistaa Suomessa. Pohjoismaisessa yhteistyössä, jossa Suomi on myös maksajan roolissa pitää suomenkielisten pohjoismaalaisten asemaa yleensäkin edistää.

Muutosvastarintaa on kuten voi havaita niistä kommenteista,joissa vastustetaan valinnaisuuden laajentamista kieliopinnoissa ja päätäntävallan siirtoa enemmän opiskelijoille itselleen.

Ihmeellistä sekin,että osa ihmisistä eivät halua,että he itse saisivat päättää omista kielopinnoistaan ruotsin osalta. Se on ihan vanhaa neukkumentalitettia.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Pakkoruotsin osalta tullee äänestys piakkoin, jotta nähdään kannatus/vastustus ennen vaaleja. Perussuomalaisten kanta tältä osin selviö, kuten varmaan RKP:nkin

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Eduskunnan enemmistö ja kansa (75%) ovat eri linjoilla, Perussuomalaiset samoilla linjoilla kansan kanssa. Äänestys kansalaisaloitteesta eduskunnassa tänään. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015030519306728_u...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos. Lukaisin ohjelmaanne. Se on jokseenkin ristiriitainen. Toisaalla lukee, että Suomessa tulee voida elää vapaana kielipakko-identiteetistä mutta toisaalta halutaan kalevalaisten kielten pakko-opetusta kalevalaisen identiteetin vahvistamiseksi. Pakkovirosta ja pakkokarjalasta oli ainakin kyse. Ihan kuin ohjelmaa olisivat kirjoittaneet eri henkilöt.

Ja älkäätte ymmärtäkö väärin. Minunkin mielestäni pitäisi peruskoulun ja lukion sukukielien opetusosuus olla laajempi kuin nyt. Omassa koulussani sain hyvin kiehtovan perehdytyksen sukukieliin ja olisin ollut hyvin innoissani viron opinnoista äidinkielen tunnilla. Mutta viittaan nyt vaan tähän logiikan puutteeseen kieliohjelmassa.

Sukukansa/kielipesäasiat todella hyvät, plussaa siitä.

"Naapurimaassa Ruotsissa on tilanne aivan toinen" -osio oli ihan ilmasta temmattu. Ei perustu faktoihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ikävä kyllä tuossakaan ohjelmassa ei taata kielivapautta eli eestin, karjalan tai vaikka somalian kielen valintaa suomen tai ruotsin asemasta. Ristiriitaista, vaikka juurikin eräs puolueen väriä liputtava kirjoitti tällä palstalla että valinnanvapaus on ihmisoikeus.

Käyttäjän taistomiettinen kuva
Taisto Miettinen

Missään puolueohjelmassa ei voi taata sitä eikä voimassa olevia lakeja voi ohjelmalla muuttaa, mutta siihen voidaan pyrkiä. Ohjelman mukaan "Perussuomalaiset haluavat Suomen pyrkivän kaksikielisyydestä monikielisyyteen".

Toimituksen poiminnat