Taisto Miettinen Kauppatieteiden lisensiaatti, Varatuomari, Kaupunginvaltuutettu

Ken on maassa jämäkin ?

EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015. 

Jos pääministerin tehtävän tarkastelukulmaksi otetaan suomalaisten arki, suosituin valinta on perussuomalaisten Timo Soini.  Soini saa tunnustusta riippumattomuudestaan, jonkin verran myös ulkopolitiikan tekijänä. Suurimmat epäilykset kohdistuvat hänen talouspoliittiseen taitoonsa ja kykyyn eheyttää risaista kansakuntaa. Soinin taito lukea numeroita vakuuttaa noin joka neljännen (26 %). Soinin isänmaallisuutta ei juurikaan epäillä: käsityksen allekirjoittaa 73 % vastaajista. Sipilällä näitä ominaisuuksia arvioi olevan 61 %, Rinteellä 44 % ja Stubbilla 42 % vastanneista

Vaikka Timo Soinilta puuttuu hallituskokemus, kokemus euroareenoilla ja työ ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana nostaa hänet ulkopolitiikka-arvioiden kakkoseksi (26 %), selvästi Rinteen ja Sipilän edelle. Kun valintakriteeriksi otetaan ”kansanomaisuus”, selvästi parhaan arvion saa Timo Soini. Jos lasketaan keskiarvo kolmen samansukuisen väitteen (suomalaisten arjen ymmärtäminen, oikeudenmukaisuuden tunto ja heikkojen puolustaminen) vastauksista, Soiniin uskoo 56 % suomalaisista. Näillä ominaisuuksilla mitattuna Soini on ehdokasjoukon paras. Antti Rinne ja Juha Sipilä tulevat muutaman prosenttiyksikön jäljessä ja Alexander Stubb on arkiulottuvuuden selvä peränpitäjä.

Kaikkien tarjokkaiden kohdalla nousee esiin epäilys heidän riippuvuuksistaan taustayhteisöihin ja ”klikkeihin”. Suhteellisesti parhaan arvosanan saa Timo Soini, vaikka hänetkin vain 40 % arvioi klikeistä ja etupiireistä riippumattomaksi ja 41 % katsoi tämän kuvaavan Soinia huonosti. Stubbin ja varsinkin Rinteen kohdalla epäilykset olivat voimakkaimpia. Jos lasketaan kaikkien ehdokkaille annettujen myönteisten luonnehdintojen keskiarvo, vertailun ykköseksi nousee Juha Sipilä (45 %). Hänen perässään näkötuntumalla tulee Timo Soini (41 %) ja pienen välimatkan päässä Alexander Stubb (35 %). Antti Rinne pitää perää tässä kirjanpidossa (30 %).

Hallitusvastuu vaikuttaa painavan selvästi raskaammin pääministeri Stubbia kuin valtiovarainministeri Rinnettä. Stubb saa vastaajilta kriittisimmän vastaanoton keskiarvolla 52 %. Timo Soinin lukema on 45 % ja Antti Rinteen 40 %.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat